Published on 11/05/2012

Overload²

of Overlaad-Kwadraat

Cranial Translation
简体中文 繁體中文 Deutsch English Français Italiano Pусский


Note: This article is over two years old. Information in this article may be out of date due to subsequent Oracle and/or rules changes. Proceed with caution.


Uw gids voor deze rondleiding
Aankondigingsgoblin: Welkom, reizigers uit het Multiversum, in dit centrum voor magie-experimenten! Dit is de plek waar Niv-Mizzet, Dracogenius het grootste deel heeft ontdekt van de magie die u recent bent gaan gebruiken. Als lezers van Cranial Insertion heeft onze eerbiedwaardige gildeleider in zijn goedheid besloten u persoonlijk een rondleiding te geven. Voor uw eigen veiligheid moet ik u verzoeken om niets van wat u hier ziet aan te raken, aangezien sommige experimenten hier enigszins licht ontvlambaar kunnen zijn. Maar ik zal u niet langer laten wachten: hier is de grote Niv-Mizzet!

Niv-Mizzet: Hallo allemaal! Laak ik mezelf voorstellen. Ik ben Niv-Mizzet, Draak-Genie. Ik ben 15273 jaar oud, mijn lievelingskleuren zijn blauw en rood, en in mijn vrije tijd bedenk ik graag nieuwe manieren om dingen in de fik te steken. Dat is eigenlijk ook wat ik voor m'n beroep doe! Sommigen van jullie hebben me misschien al eerder in deze column gezien, toen ik een interview gaf, bijna zeven jaar geleden volgens jullie aardse kalenders. Ik vond dat interview wel leuk vorige keer, dus besloot ik om dit keer jullie allemaal bij mij uit te nodigen! Degenen van jullie die er toen niet bij waren kennen me waarschijnlijk ook, als de intelligent uitziende draak op de verpakking.

Het is mij een genoegen om jullie alle magie die ik heb uitgevonden te laten zien, en om al jullie vragen daarover tot in de kleinste details te beantwoorden. Ik kan me herinneren dat jullie zeer aandachtige luisteraars zijn, dus ik kijk er bijzonder naar uit.

Deze rondleiding is als volgt opgezet. Eerst zal ik een zooitje vragen beantwoorden. Dan zal ik overmand worden door één of andere emotie en zullen we de rondleiding kort onderbreken. Daarna zal ik nog een zooitje vragen beantwoorden.



Laten we de rondleiding hier beginnen, waar een nieuw experiment op dit moment wordt uitgevoerd. Zoals met alle experimenten hier heeft niemand een flauw idee wat het resultaat zal zijn... behalve dat er waarschijnlijk wat ontploffingen bij zullen komen kijken. Maar meer dan de meeste andere experimenten is dit experiment Episch! Ah, ik zie dat een aantal van jullie de hand heeft opgestoken. Stel jullie vragen maar!

Q: Als ik een Goblin Electromancer in het spel heb en een Epic Experiment speel met X=4 (dus ik betaal ), kan ik dan instants en sorceries die normaal vijf mana kosten uit m'n library spelen?

A: Nee, ik ben bang van niet. Epic Experiment kijkt alleen naar de converted mana costs van de kaarten uit je library. De Electromancer zorgt weliswaar dat je minder hoeft te betalen voor het spelen van je instants en sorceries, maar hij verandert niet de daadwerkelijke mana cost.



Q: Als ik een Blustersquall omdraai met Epic Experiment, kan ik dan de overload cost betalen?

A: Hmmm, dat werkt ook niet. Je kan die gratis spells niet overloaden: omdat je hun mana costs niet betaalt, kan je er ook niet voor kiezen om de overload costs te betalen, want de overload cost is een alternatief voor de mana cost. Dat was een groot dilemma toen ik het Experiment aan het opzetten was, maar uiteindelijk ben ik voor de gratis spells gegaan. Ik kan je verzekeren, dit experiment is behoorlijk episch op deze manier!



Q: Als ik een Epic Experiment omdraai met Epic Experiment, hoeveel is X dan voor het tweede Experiment?

A: Oké, genoeg vragen over Epic Experiment, we gaan verder naar al mijn andere epische experimenten!



We komen nu bij de belangrijkste van mijn recente uitvindingen: de overload-o-tron! Door het toepassen van hogere magifysica kwam ik erachter dat wanneer de manadeeltjes van een spell versneld worden in een magimagnetisch veld, dat dan de target-golfvorm van de spell vervalt en die spell alles raakt wat maar in de buurt is. Ik denk dat ik in mijn leven nooit zo veel lol heb gehad als toen ik met die experimenten bezig was. De buren zijn er niet meer, maar ik weet zeker dat zij er ook van genoten hebben.

Q: Als ik Reverberate gebruik om een kopie te maken van een ge-overloade Mizzium Mortars, is die kopie dan ook ge-overload?

A: Zijn die Mortars niet geweldig? Geloof me, we hebben veel experimenten moeten doen voordat we zoveel knalkracht in zo weinig ruimte gepast konden krijgen! En ja, alle overload-spells werken geweldig met Reverberate. Als Reverberate een kopie van een spell maakt, worden veranderingen in de tekst (zoals die van "target" in "each") niet meegekopieerd. Maar wat wel kopieerd wordt is het feit dat je de overload cost betaald hebt voor het origineel, zodat de overload ability van de kopie die targets zelf weer in eaches zal veranderen!



Q: Wat gebeurt er als ik een spell met zowel overload als replicate (dankzij Djinn Illuminatus) speel?

A: Dat is een uitstekend idee, en het zal leiden tot veel ontplosie. Hoe het allemaal werkt is een beetje ingewikkeld, maar wat er gebeurt is het volgende. De Djinn kijkt wat de mana cost van je spell is. Dat is gewoon de cost die in de rechterbovenhoek gedrukt staat, ook al betaal je misschien iets anders om die spell te spelen. Dus de replicate ability die de spell van de Djinn krijgt, heeft de goedkopere cost. Als je vervolgens de spell speelt, kan je onafhankelijk van elkaar beslissen of je de overload cost wel of niet betaalt, en hoe vaak je replicate gebruikt. Voor elke keer dat je replicate gebruikt, zal je een kopie van je spell krijgen. Als je voor overload gegaan was, dan werkt het zoals we eerder zagen met Reverberate: de kopieën zullen ook volgeladen zijn met overloadheid. Daaraan denken alleen al doet me al een paar kaarten pakken!



Q: En wat als die spell Street Spasm is voor X=2?

A: Dus nu voegen we een X aan de rekensom toe. Al zou ik X=3 aanbevelen voor een sterker effect. Of, zeg, X=1337. Al heb je natuurlijk misschien niet altijd de overvloedige mana ter beschikking die we hier in dit onderzoekscentrum kunnen genereren. Maar hoe dan ook, als we X aan de som toevoegen is het resultaat dat je de waarde van X moet kiezen als je de originele spell speelt, of je die nu betaalt met de mana cost of met de overload cost. Die keuze bepaalt de waarde van alle en die nu overal opduiken in mana, overload, en replicate costs.




Ik denk aan dingen in de fik zetten,
dus ik besta
Jullie hebben vast niet alleen vragen over de dingen die jullie hier om je heen zien, maar ook over mijn onderzoeksmethoden. Stel die vragen ook gerust. Ja, jij daar achterin?

Q: Ik speelde Firemind's Foresight, maar nadat ik instants die 3 en 2 kosten gevonden had, ontdekte ik dat de Blustersquall die ik had willen kiezen al niet meer in m'n library was. Als ik dat geweten had, had ik die eerdere keuzes ook anders gemaakt. Kan ik dat alsnog doen?

A: Ik zal je vertellen wat ik zou doen. Als de Foresight begint te resolven, pak ik m'n library op en trek één van mijn befaamde intelligente gezichten. Zoals hier links. Dan, terwijl ik door mijn library zoek, zal de inspiratie plotseling toeslaan. Ik heb gemerkt dat ik die inspiratie een beetje kan helpen komen door sommige kaarten uit m'n library naar voren te halen en ze aandachtig te bestuderen. Maar zodra de inspiratie toeslaat, weet ik precies welke van die kaarten degenen zijn waar ik naar op zoek was. Dan komt het leukste gedeelte. Ik neem de kaart die 3 kost, zeg "DRIE!", en laat hem zien. Herhaal dit proces voor "TWEE!" en "ÉÉN!". Dan schud ik mijn library en win ik het spel.

Al kunnen jullie natuurlijk niet in de buurt komen van de diepgang van mijn ingevingen, toch weet ik dat jullie door deze methode te volgen de best mogelijke resultaten zullen behalen. Als je er echter voor kiest om mijn advies in de wind te slaan en kaarten in je hand neemt voordat je je library gronding bestudeerd hebt, dan zit je aan je keuze vast.



We zijn nu aangekomen in de werktuigbouwkundehal. Het blijkt dat ook artifacts een Izzet-achtige aanleg kunnen hebben voor willekeurig exploderen. Dit artifact creature hierzo voldoet bijzonder goed aan die omschrijving. Soms moet je tijdens het ontwerp een afweging maken tussen detoneerbaarheid en betrouwbaarheid. Maar wie zou er in die situatie nou voor betrouwbaarheid gaan?

Q: Volatile Rig sterft en het muntje landt verkeerd. Kan ik nu Safe Passage spelen om de schade aan mij en mijn creatures te voorkomen?

A: Het antwoord op deze vraag wordt bepaald door de timingsregels. Spelers kunnen reageren op spells en abilities, maar alleen voordat ze beginnen te resolven. Voor allebei de abilities van de Rig begint dat resolven met het werpen van een munt, en vervolgt al dan niet met het rondvliegen van stukken metaal. Maar zodra de munt geworpen is, is het te laat om te reageren. Dus als je je Safe Passage wilt gebruiken, dan zul je dat moeten doen voordat je weet hoe het muntje landt.



O kijk, ik heb hier een oud plaatje gevonden op de schoorsteenmantel. Ah, Utvara Hellkite... Ooit gingen we vaak samen op jacht en maakten kleine Dragon-tokentjes. Dat waren nog eens tijden! Totdat ze me verliet en voor Hypersonic Dragon koos. Ik kan niet begrijpen wat ze in hem zag. Toen ik hem achterna ging, ging hij er met een hypersonische snelheid vandoor! Als ik hem ooit weer in m'n ogen krijg, weet ik wie er een berg kaarten gaat trekken! Maar jullie zijn hier niet om mij herinnering op te horen halen; jullie zijn hier om antwoorden te krijgen op jullie vragen!

Q: Als ik aanval met Utvara Hellkite en een Dragon token uit de vorige beurt, krijg ik dan één of twee nieuwe tokens?

A: De ability van de Hellkite triggert één keer voor iedere aanvallende draak, en dat geldt voor welke draak dan ook, inclusief de tokens. Of mij. Of Hypersonische Dracodruiloor. RAWRRRRRRRRRRRRRR!

Aankondigingsgoblin: De rondleiding is nu voor korte tijd onderbroken. Uw gids zal over enkele minuten terugkeren.

(een paar minuten gaan voorbij)




Soms gaat een experiment een eigen leven leiden
Oké, ik ben er weer. Soms moet ik gewoon even naar buiten en iets in de fik steken. Maar maak je geen zorgen, dat is volstrekt normaal voor mijn soort. Laten we verdergaan met de rondleiding. Onze volgende bestemming is deze kooi van ondoordringbaar mizzium, waar het eerste exemplaar van de Nivmagus Elemental-kweek in gevangen wordt gehouden. Ik probeerde een Weird te maken, maar het werd een Elemental. En niet zomaar een Elemental: eentje die al m'n spells opat! Ik heb hem een tijdje z'n gang laten gaan, maar uiteindelijk werd het een beetje vervelend dat al m'n spells opgegeten werden, dus heb ik het ding gevangen. Nu zit het origineel hier achter slot en grendel. Nivmagus Elementals worden nu geproduceerd in een fabriek op veilige afstand van plekken met veel magische activiteit, en in het bijzonder op veilige afstand van deze plek. Ik weet zeker dat jullie vragen hebben over de verzorging van deze beestjes!

Q: Mijn tegenstander had een Nivmagus Elemental en wilde er wat goedkope instants aan voeren. Ik wilde voorkomen dat hij zijn Elemental te groot zou maken door een instant te counteren, maar hij zei dat dat niet zou werken.

A: Nee, je kan deze pieterige Elemental er niet van weerhouden om uit te groeien tot een epische Elemental door z'n eten te counteren. We liepen ook tegen dat probleem aan toen het eerste exemplaar los was. Als je tegenstander zijn Elemental wil voeren, dan zal hij een spell spelen en onmiddellijk de ability van de Elemental activeren, zonder in de tussentijd priority aan jou te geven. Omdat het exilen van de spell onderdeel is van de activation cost van de ability zal de spell verdwenen zijn voordat je de kans krijgt te reageren. Tegen die tijd zit alleen de ability nog op de stack. Die zou je misschien kunnen counteren als je iets als Vizzumslime hebt. Hetzelfde geldt trouwens voor sorceries. Het schijnt dat die iets vleziger smaken, maar net zo voedzaam zijn.



Q: Wat als die tegenstander wil wachten om te zien of ik zijn spell ga counteren voordat hij besluit of hij de ability van de Elemental wil gebruiken?

A: Dat kan hij doen, maar dan moet hij wel het volgende onthouden: als hij een spell speelt en die niet onmiddelijk aan z'n kleine Elementaltje voert, maar daarvoor in de plaats priority aan jou geeft, dan ben jij het die bepaalt wat er vervolgens gebeurt. Als je besluit z'n spell te counteren, dan zal hij daar waarschijnlijk op reageren door de spell op te eten voordat die gecounterd is. Maar als jij niks doet, dan hebben jullie achter elkaar priority doorgegeven en zal de spell onmiddellijk resolven. De Elemental zal dan zonder eten naar bed moeten. Afhankelijk van waar jij wilde dat die spell terechtkwam was dat dus misschien niet zo'n goede zet van je tegenstander.



Vervolgens staat hier voor u tentoongesteld: Jace, Architect of Thought. Oké, de echte Jace heb ik hier momenteel niet. Dit is eigenlijk maar een stuk karton met het gezicht van Jace erop. Ik heb nog steeds geen goede manier gevonden om planeswalkers hier te vangen en ze goed te onderzoeken. O, misschien moet ik dat niet tegen jullie vertellen. Dussss... nog vragen?

Q: Als ik Jace z'n +1-ability gebruik en mijn tegenstander me vervolgens aanvalt met Geist of Saint Traft, laat Jace z'n ability dan zowel de Geist als het Angel token krimpen?

A: Tegen de Geist werkt het zonder problemen: de ability is niet getarget, dus hexproof doet hier niets. Tegen de Angel werkt de ability echter niet. Jace heeft een triggered ability, die triggert als een creature als aanvaller wordt gedeclareerd. De Angel is niet op de gebruikelijke manier een aanvallend creature geworden. Ze is gewoon uit het niets verschenen, aanvallend en wel. Maar ze was nooit als aanvallend creature gedeclareerd. Dus de ability van Jace negeert haar, en laat de Angel je meppen voor 4.



Ik begreep dat er nog wat meer vragen over overload waren, dus laten we teruggaan naar de overload-o-tron voordat we deze rondleiding beëindigen. Ik ben bang dat ik jullie geen demonstratie van dit artifact in werking kan geven. De energieën die daarbij vrijkomen zijn van nature moeilijk in bedwang te houden, en als ze tijdens dit bezoek vrij zouden komen, dan zouden ze alle voorkomens van het woord "target" in dit artikel vervangen door "elke". Of misschien door "each"; ik weet niet zeker in welke layer de vertaling plaatsvindt. Maar dat zou dit arikel moeilijk te lezen maken, dus ik heb het Cranial Insertion-team beloofd dat ik zoiets niet zou laten gebeuren. Hoe dan ook, wat voor vragen waren er nog?

Q: Hoe zit het met Goblin Electromancer en overload? Werken ze samen?

A: Ze werken samen zoals bliksem met hoge torenspitsen! Dat wil zeggen: de Electromancer vermindert de cost voor het spelen van je spell, wat die cost ook is. Dus ook als het bijvoorbeeld een overload cost is, dan wordt die gewoon verminderd.



Q: Mijn tegenstander valt me aan met Oak Street Innkeeper terwijl ik nog op 7 leven sta, dus ik laat 'm door. Dan speelt hij er twee Giant Growths op. Kan ik ze allebei counteren met Counterflux?

A: Waarschijnlijk niet. Tenzij je tegenstander expliciet iets anders zei, bedoelde hij waarschijnlijk dat hij de tweede Giant Growth speelde nadat de eerste geresolved was. Dus de twee waren nooit tegelijkertijd op de stack. Het overload-gedeelte van Counterflux is vooral nuttig tegen kaarten die kopieën van spells maken. Als een spell gekopieerd wordt, dan staan het origineel en de kopie wel tegelijkertijd op de stack, en kan Counterflux ze allebei wegblazen. Dus het werkt geweldig tegen, eens kijken, Reverberate, Nivix Guildmage, en replicate. En ook tegen Epic Experiment. Ja, ik heb Counterflux overduidelijk ontworpen om die Guildmages en m'n andere testdummies onder de duim te houden. Zo nu en dan haalt eentje het in z'n hoofd dat één van mijn uitvindingen door hem gedaan is. Dat moeten we niet hebben.



En dat is het einde van onze rondleiding. Het was geweldig dat jullie hier waren, en ik vertrouw erop dat jullie dit een leerzaam bezoek vonden. Ik hoop dat jullie mijn Izzet-spells zullen blijven gebruiken om vuur, explosies en andere leuke dingen in het Multiversum te verspreiden! Ga heen, doe een hoop schade, en pak een hoop kaarten!

- Thijs van Ommen


About the Author:
Even though I'm not a judge, my interest in the rules of the game is the main reason for me to play. You'll usually find me answering questions in the rulings forum. I'm mostly a casual player: the only tournaments I visit are prereleases.


 

No comments yet.

 

Follow us @CranialTweet!

Send quick questions to us in English for a short answer.

Follow our RSS feed!